MADRID - De Spaanse economie is in het derde kwartaal waarschijnlijk met 0,4 procent gekrompen ten opzichte van het tweede kwartaal.

Dat stelde de Spaanse centrale bank dinsdag in zijn economisch bulletin. In het tweede kwartaal werd de Spaanse economie ook 0,4 procent kleiner.

Volgens de Banco de España komt de krimp op jaarbasis daarmee uit op 1,7 procent. In het tweede kwartaal was het bruto binnenlands product 1,3 procent kleiner dan een jaar eerder.

Daling werkgelegenheid

De werkgelegenheid is volgens de centrale bank net als in het tweede kwartaal met circa 4,5 procent gekrompen op jaarbasis. De inflatie steeg "significant'' als gevolg van hogere energieprijzen. Consumenten waren in september 3,4 procent duurder uit dan een jaar eerder. Exclusief energie en voedsel stegen de prijzen met 2,1 procent.

De Spaanse economie is volgens de centrale bank vooral geraakt door een algemene afzwakking van activiteit in het buitenland. Dat zette de belangrijkste afzetmarkten, de eurozone, onder druk.

Grote onzekerheid

Het is nog altijd niet makkelijk om aan financiering te komen en er heerst nog altijd grote onzekerheid over onder meer de vraag of hervormingen in zowel Europa als in Spanje ver genoeg gaan.

"Deze ontwikkelingen stonden een herstel van de binnenlandse vraag in de weg en resulteerden in een daling van die vraag van iets meer dan 13 procentpunten sinds het eerste kwartaal van 2008'', aldus de centrale bank.

De Banco de España concludeert op basis van de eerste indicaties dat de bedrijvigheid in de eurozone in het derde kwartaal verder is geslonken. "Dat zou, indien bevestigd, betekenen dat de eurozone in ieder geval technisch in een recessie is beland.''