AMSTERDAM - Vliegtuigpassagiers die meer dan drie uur vertraging hebben, hebben recht op compensatie. 

Dat heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag besloten. De vergoeding kan oplopen tot zeshonderd euro.

Passagiers maken al sinds 2009 aanspraak op een vergoeding. Het hof stelde toen dat vertraagde passagiers dezelfde rechten hebben als passagiers met een geannuleerde vlucht. Luchtvaartmaatschappijen wilden daar niet in mee en eisten dat de uitspraak werd teruggedraaid.

In mei oordeelde de advocaat-generaal van het hof al dat er geen enkele reden bestaat om de regels ter discussie te stellen. Dit oordeel is nu overgenomen door het Europese hof. De regels kunnen met terugwerkende kracht worden toegepast, stelt het hof.

Niet blij

De regeling geldt voor passagiers die minimaal drie uur na de oorspronkelijke geplande aankomsttijd hun eindbestemming bereiken. Er mag geen sprake zijn van buitengewone omstandigheden, zoals een onverwachte staking of extreme weersomstandigheden.

Een woordvoerder van belangenbehartiger van passagiers vluchtvertraagd.nl denkt dat het terugkrijgen van geld voorlopig nog lastig blijft. "De uitspraak gaat de luchtvaart honderden miljoenen euro's kosten, en daar zijn ze niet blij mee."