DEN HAAG - Huishoudens hebben in augustus 2 procent minder geconsumeerd dan in dezelfde maand vorig jaar.

Er werd vooral minder uitgegeven aan meubels, elektronica, kleding en schoeisel uitgegeven (-7,2 procent). Huishoudens proberen dit soort duurzame goederen, nu er minder geld binnenkomt en de huizenprijzen dalen, het liefst zoveel mogelijk uit te stellen.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Op voedings- en genotsmiddelen bezuinigen huishoudens normaal altijd minder snel, maar ook hieraan werd 0,4 procent minder gespendeerd dan in augustus 2011.

In juli was er op deze post nog sprake van een groei van 2,7 procent. Gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen, lagen de bestedingen aan diensten in augustus ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

Constante daling

De uitgaven van huishoudens komen nu voor de 13e maand op rij lager uit dan een jaar eerder. De consumptie toonde in juli 2011 voor het laatst een minieme verbetering.

Ten opzichte van het piekniveau van december 2008, aan het begin van de economische crisis, zijn de bestedingen nu al bijna 10 procent gedaald, maar hierbij moet wel gezegd worden dat in de maand december altijd uitzonderlijk veel wordt gekocht.

Vergeleken met de hoogste consumptiecijfers die behaald zijn in een augustusmaand, wordt er nu slechts zo'n 4 procent minder gespendeerd.

Sombere voorspellingen

Het CBS gaat ervan uit dat de consumptie de komende tijd blijft teruglopen. In september en oktober bleven de omstandigheden voor de consumenten ongunstig. Ook de voorspellingen die het Centraal Planbureau (CPB) voor 2013 maakte, zijn somber.

De huizenprijzen en de inkomens laten nog steeds een krimp zien, en de werkgelegenheid loopt terug. Pas als deze weer gaan stijgen, valt er een stijging te verwachten in de bestedingen van huishoudens.