Bedrijfsleningen in trek bij beleggers

AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven hebben dit jaar fors meer geld opgehaald bij beleggers. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde inventarisatie door De Nederlandsche Bank.

Bedrijfsleningen zijn in trek bij beleggers vanwege de relatief hoge rente in vergelijking met staatsobligaties en vormen voor de bedrijven een goed alternatief voor bankleningen. Banken zijn de laatste jaren erg zuinig met het verstrekken van krediet.

In de eerste negen maanden van dit jaar haalden Nederlandse bedrijven 10,9 miljard euro op bij beleggers, tegen 6,3 miljard over heel vorig jaar. Alleen van eind 2008 tot medio 2009 werd voor een nog groter bedrag aan bedrijfsobligaties uitgegeven. Ook toen waren banken erg zuinig met het verstrekken van krediet.

Staatsobligaties

Behalve het dichtdraaien van de geldkraan door de banken is er nog een tweede belangrijke reden voor de populariteit van bedrijfsobligaties.

De rentes op langlopende Amerikaanse, Nederlandse en Duitse staatsobligaties waren nog nooit zo laag. Daarom is beleggen in relatief veilige bedrijfsleningen voor obligatiebeleggers al snel noodzaak, willen ze nog enigszins rendement behalen.

Eurozone

Ook in de eurozone als geheel zijn bedrijfsobligaties populair, met name bij Zuid-Europese bedrijven. De banken daar kampen met zo veel schulden op hun balansen dat ze nauwelijks meer geld durven uit te lenen.

Nederlandse bedrijven geven steeds meer obligaties uit in Amerikaanse dollars. Vorig jaar werd nog een kwart van de bedrijfsleningen in dollars genoteerd, dit jaar al ruim een derde. De populariteit van de dollar is een teken dat beleggers die munt als stabieler beschouwen dan de euro.

Lees meer over:
Tip de redactie