'Grote tuinders keren Westland de rug toe'

AMSTERDAM – Grote tuinbouwbedrijven dreigen weg te trekken uit het Westland, omdat daar geen ruimte meer is om uit te breiden. Leegstand van kassen dreigt.

Dat stelt de grootste geldschieter van Westlandse tuinbouwbedrijven, de Rabobank, tegenover Omroep West. Volgens Rabobank Westland kiezen tuinders ervoor grootschalige uitbreidingen te doen in de polders van Noord-Holland of Zeeland.

Tuinbouwbedrijven richten zich vooral op de bouw van megakassen en willen geen kleinere kassen meer opkopen in het Westland. De bank verwacht dat er ongeveer 800.000 vierkante meter glastuinbouw in het Westland verdwijnt.

In het gebied zijn ongeveer driehonderd kwekers die boven de 55 jaar oud zijn en binnen afzienbare tijd gaan stoppen. Hun kassen worden waarschijnlijk niet meer worden opgekocht en blijven dus leeg staan.

De Westlandse burgemeester Sjaak van der Tak erkent dat grote bedrijven niet genoeg ruimte hebben in het Westland. Hij verwacht echter niet dat er leegstand zal ontstaan, omdat bedrijven naast megakassen elders ook nog een vestiging in het Westland zullen aanhouden.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie