Zorgen SCP om jonge gezinnen

AMSTERDAM - Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is bezorgd over de gevolgen van de crisis voor gezinnen van jonge dertigers en eenoudergezinnen. 

Als zij hun baan verliezen, zitten ze na een jaar op bijstandsniveau. Dat zegt directeur Paul Schnabel zaterdag in De Telegraaf. Volgens hem is er behoefte aan een 30-pluspartij.

Schnabel maakt zich vooral zorgen om de positie van eenoudergezinnen, die 'in alle opzichten het zwakst is'. "Dat zijn vaak vrouwen en zij hebben vaak de laagste inkomens, de grootste verantwoordelijkheid en vaak problemen met de alimentatie. Die is vaak moeilijk inbaar, als er al een vader in beeld is", weet Schnabel.

Ook jonge gezinnen met kleine kinderen zijn economisch kwetsbaar. "Als je dan op dit moment je baan verliest, dan zit je vaak na een jaar al op bijstandsniveau. Niet veel mensen beseffen dat. Die hebben vaak op de top van de markt een tophypotheek genomen."

Volgens Schnabel denken jongeren te makkelijk dat ze het wel redden. Ze zouden zich echter moeten organiseren, zoals de ouderen dat doen in vakbonden en andere organisaties.

"Dat zie je nu ook in de 50-pluspartij die met twee zetels in de Kamer zit. Als je je niet organiseert, verlies je het als jongere in een maatschappij waar de macht van het getal telt", aldus Schnabel. "Dat vergroot de tegenstelling. Er is in dit land meer behoefte aan een 30-pluspartij dan aan een 50-pluspartij."

NUwerk

Tip de redactie