AMSTERDAM - De een na de andere autofabrikant rust zijn auto's uit met een vorm van parkeerhulp. De tijd van 'slechts' achteruitrijcamera's lijkt alweer voorbij.

Nissan werkt aan een nieuw systeem, dat ongeplande bewegingen tijdens het parkeren moet voorkomen.

Onverwachte bewegingen? Het zal niet iedereen zomaar gebeuren, maar stel je gaat verzitten tijdens het inparkeren en geeft per ongeluk een dot gas. Zet je je auto zomaar óp in plaats van vóór de bumper van een geparkeerde auto. Of wat te denken van een in de verkeerde versnelling gezette auto; ga je zomaar voor- in plaats van achteruit.

Voor dergelijke situaties ontwikkelt Nissan het Emergency Assist for Pedal Misapplication-systeem. Oftewel een noodsysteem voor verkeerd gebruik van de pedalen. Dit houdt in dat je Nissan met een viertal camera's rondom de auto ziet dat je je op een parkeerplaats bevindt.

Wanneer er obstakels om de auto worden gespot (auto's, pilaren, muurtjes) grijpt het systeem in wanneer er toch stevig gas gegeven wordt. Het systeem zal eind dit jaar debuteren in de vernieuwde Nissan Elgrand, een forse MPV die hier (gelukkig?) niet op de markt is.