UTRECHT - Na 5 maanden praten hebben de vakbonden en TNT Express een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao, meldt FNV Bondgenoten dinsdag.

Er zijn afspraken gemaakt over loonsverhoging (2,2 procent), pensioen en over gevolgen van de in de lucht hangende overname door het Amerikaanse UPS.

Bondgenoten vreesde lang voor de werkgelegenheid vanwege deze overname. Volgens Reinier Stroo, bestuurder bij FNV Bondgenoten, is nu duidelijk dat UPS het internationaal opererende TNT Express wil overnemen, maar zijn er nog geen vastomlijnde plannen. Wel is afgesproken dat wordt geprobeerd gedwongen ontslagen te voorkomen.

TNT Express

De overname van TNT Express moet eerst nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

Vorige week meldde de Britse krant Financial Times (FT) dat Brussel vermoedelijk bezwaar gaat maken omdat wordt gevreesd dat UPS hierdoor een te groot aandeel in de markt krijgt, wat de concurrentie hindert. Dit standpunt kan betekenen dat UPS onderdelen van het eigen bedrijf of van TNT moet afstoten om goedkeuring te krijgen voor de overname.

De overeengekomen cao, die nu wordt voorgelegd aan de leden van de bonden, geldt voor 2200 Nederlandse werknemers en loopt van 1 juli 2012 tot 1 juli 2013.