AMSTERDAM - De Nederlandse huizenmarkt is in september dieper in mineur geraakt. Zowel het aantal verkochte huizen als de gemiddelde koopprijs daalde harder dan een maand eerder.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Kadaster.

Het aantal verkochte huizen dat werd geregistreerd daalde met ruim dertig procent op jaarbasis tot 7143. In augustus bedroeg de daling ten opzichte van een jaar eerder nog 16,2 procent. In september werden bijna vijftien procent minder huizen verkocht dan in augustus.

De gemiddelde koopsom daalde met twaalf procent ten opzichte van een jaar eerder. In augustus bedroeg de daling op jaarbasis volgens de cijfers van het Kadaster ruim elf procent.

De gemiddelde verkoopprijs kwam met bijna 217 duizend euro in september wel iets hoger uit dan in augustus. Toen was de gemiddelde koopsom net iets meer dan 214 duizend euro.

Het Kadaster registreert ook het aantal executieveilingen. Het aantal gedwongen verkopen steeg in september met bijna veertig procent tot 91.

Eerder deze maand kwam makelaarsvereniging NVM met voorlopige cijfers over het derde kwartaal. In de maanden juli, augustus en september daalde het aantal via de NVM verkochte huizen met zeventien procent.

De vereniging wil dat het nieuwe kabinet snel met maatregelen komt om de woningmarkt vlot te trekken. "Anders raakt de markt volgend jaar in een winterslaap", aldus voorzitter Ger Hukker.