AMSTERDAM – De werkloosheid in Nederland zal zonder voldoende economische groei komend jaar op gaan lopen tot 7,2 procent.

Dit voorspelt het Economisch Bureau van ING.

Volgens het Economisch Bureau zal de Nederlandse economie in 2012 krimpen en in 2013 stagneren. Dit heeft tot gevolg dat de werkloosheid op zal lopen. Dat komt onder andere door het grotere aantal faillissementen.

Internationaal gezien is de werkloosheid in Nederland erg laag, maar zonder economische groei zal het aantal werklozen wel oplopen. In augustus bedroeg de werkloosheid 6,5 procent. In 2013 zal dit percentage zijn gestegen tot 7,2 procent. De stijging van de werkloosheid is al langer aan de gang. Volgens het Economisch Bureau is deze trend al in 2009 ingezet.

Faillissementen

De stijging kan deels worden verklaard door het grotere aantal faillissementen. De laatste twaalf maanden gingen ruim 8300 bedrijven failliet. Het aantal bedrijfsfaillissementen is dit jaar gestegen tot het hoogste punt, sinds begin van de meting in 1993.

Daarnaast is het vinden van een nieuwe baan niet gemakkelijk. Het aantal vacatures staat namelijk op het laagste punt sinds 2003. Ook de verwachtingen van ondernemers zijn somber en wijzen op een verdere daling van het aantal vacatures.