AMSTERDAM - Het gebruik van steenkool voor het opwekken van energie in Europa is in de eerste helft van dit jaar met tien procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De groei komt vooral uit Spanje en Groot-Brittannië, maar ook uit Nederland. Dat zegt kolenexpert Carlos Fernandez Alvarez dinsdag in Het Financieele Dagblad.

In Spanje nam de kolenconsumptie in een jaar tijd met zestig procent toe, en in Groot-Brittannië zelfs met 75 procent. Zelfs Duitsland, met zijn groene-energierevolutie, verbruikte tien procent meer kolen.

Over Nederland zijn geen precieze cijfers bekend, al nam in de eerste drie maanden van het jaar de consumptie met vijftien procent toe.

Prijsdaling

De belangrijkste oorzaak van de toenemende populariteit van steenkool is de gedaalde prijs. De Verenigde Staten stappen massaal over naar schaliegas als brandstof voor hun elektriciteitscentrales. Aardgas is juist alleen maar duurder geworden vanwege de koppeling aan de olieprijs.

Nadeel van het toegenomen kolenverbruik is dat de CO2-uitstoot flink stijgt. Kolencentrales stoten twee keer zo veel CO2 uit als centrales die op aardgas draaien. Doordat CO2-rechten goedkoop zijn, blijven kolen toch goedkoper.

Vanwege die lage prijs van emissierechten is in de miljoenennota een 'kolentaks' voor energieproducenten opgenomen.