BERLIJN - Duitsland geeft het verzet tegen een Spaanse aanvraag van Europese steun langzamerhand op.

Twee hoge functionarissen van de CDU, de partij van bondskanselier Merkel, zouden dinsdag hebben laten weten dat het land openstaat voor een zogenoemde 'virtuele' kredietlijn voor Spanje, zo meldde persbureau Bloomberg dinsdag.

Dat zou inhouden dat Spanje wel hulp aanvraagt bij het noodfonds ESM, maar nog niet echt geld ontvangt. Een van de genoemde functionarissen liet echter later weten dat Bloomberg zijn opmerkingen heeft ''overgeïnterpreteerd''.

Volgens bronnen verzette Duitsland zich eerst tegen een officiële hulpaanvraag van Spanje bij het ESM, na de steun voor de Spaanse banken die reeds is toegezegd. De Duitse minister Wolfgang Schäuble zou Spanje onlangs nog hebben aangeraden geen steun aan te vragen.

Duitsland is beducht voor binnenlandse commotie door de hulpaanvraag. Elke euro die wordt uitgeleend door het ESM, moet namelijk eerst langs het Duitse parlement.

Euro

Bovendien zou Duitsland, evenals verscheidene andere eurolanden, bang zijn dat de nervositeit onder beleggers over de stabiliteit van de euro door een Spaanse hulpvraag kan overslaan naar Italië. Ook dat land kampt met een grote schuldenberg.

De krant The Wall Street Journal meldde eerder al dat Spanje bij eurolanden polst of het over voldoende steun voor een aanvraag beschikt. Daarbij zou een goed alternatief zijn dat het land wel steun aanvraagt, maar die nog niet daadwerkelijk ontvangt.

De aanvraag zou echter wel voldoende kunnen zijn om de financiële markten te kalmeren. Daarvan zouden ook andere landen die net als Spanje hoge rentes betalen op staatsleningen, kunnen profiteren. Een officiële steunaanvraag zou ook voor de Europese Centrale Bank de weg openen naar steunaankopen van Spaanse staatsobligaties.