In De Partnership Verkiezing 2012 strijden Young Professionals en Managers uit het bedrijfsleven mee voor een van de twee awards met hun business case voor een investering in een ontwikkelingsland.

Bijna 3 miljard mensen in ontwikkelingslanden koken hun voedsel op traditionele cookstoves of open haarden. Deze cookstoves branden op kolen of vaste biomassa zoals hout.

Dit type verbranding is veelal onvolledig en genereert daardoor rook, met giftige en verontreinigende stoffen zoals methaan en zwarte koolstof.

Dit heeft gevolgen voor mens en milieu:
- Jaarlijks vinden wereldwijd 2 miljoen vroegtijdige sterfgevallen plaats als gevolg van blootstelling aan de rook van onvolledige verbranding. Vrouwen en kinderen worden het zwaarst getroffen.
- De afhankelijkheid van kolen en hout wordt vaak niet duurzaam ingevuld en leidt daardoor tot milieuproblemen zoals luchtvervuiling, kooldioxide uitstoot en ontbossing.
- Brandstof is een grote kostenpost voor arme mensen, in geld en in tijd. Vrouwen lopen vaak gevaar op mishandeling als ze steeds verder buiten hun dorp op zoek moeten naar hout.

De innovatieve Smokeless Stove bevat een technologie waardoor de stove nagenoeg volledige verbranding genereert. Er is dus nauwelijks sprake is van rookontwikkeling en luchtvervuiling.

Als brandstof volstaan kleine takjes en twijgjes, in plaats van houtskool en blokken hout. Dit betekent dat boskap niet nodig is en ontbossing geen gevaar meer vormt.

Stem rechts op jouw favoriete Business Case voor de Business Development Award/Best Partner Award.

De Partnership Verkiezing is een initiatief van Social Enterprise Behold, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, NUzakelijk.nl, NCDO en Young Professional partners.

Hier lees je meer over de twee awards van De Partnership Verkiezing.

Kom ook op 21 november naar het Create2Change event bij Nyenrode