AMSTERDAM - Een zakenman uit Italië wil een in slecht weer verkerende lokale luchthaven in Forli, Noord-Italië, vernoemen naar ex-dictator Benito Mussolini. De zakenman wil hiermee de 'zichtbaarheid' van het vliegveld verbeteren.

Dit meldt De Standaard. Massimo Balzani, vertegenwoordiger van de Italiaanse organisatie Confindustria, bracht zijn idee een week geleden in een regionale krant.

"We mogen niet vergeten dat de luchthaven is opgericht door Mussolini. Zijn naam zou tot een grotere zichtbaarheid leiden", aldus Balzani, die ontkent een fascist te zijn.

Protest

Het voorstel van Balzani zorgde voor de nodige protesten. Zo wilde de burgemeester van Forli, Roberto Balzani (geen familie) niet reageren, omdat het 'om zoiets belachelijks gaat'. Aurelio Regina, nationaal afgevaardigde bij Confindustria, noemt het voorstel 'onverstandig'.

Het ANPI, een Italiaanse verzetsbeweging opgericht in de Tweede Wereldoorlog, wees erop dat tijdens de oorlog 42 burgers op de luchthaven zijn vermoord door Duitse nazi's, bondgenoten van dictator Mussolini.

Volgens de Italiaanse wet is het uitbrengen van fascistische ideeën officieel een misdrijf.