AMSTERDAM - Achteruitrijden en nèt dat paaltje over het hoofd zien... een deuk zit in in een klein hoekje. Voor meer zicht naar achteren ontwikkelt de Japanse Keio Universiteit nu 'transparante achterstoelen'.

Transparant is misschien een beetje gelogen, maar de stoelen moeten de illusie wekken onzichtbaar te zijn. Dit meldt technologietijdschrift en -website Wired. Ongelukken tijdens het achteruit rijden zouden jaarlijks voor 292 doden en 18.000 gewonden zorgen. Reden genoeg voor de Keo Universiteit om hier een oplossing voor proberen te vinden.

Er wordt een beetje leentjebuur gespeeld bij huidige camouflagetechnieken die camera's en projecties gebruiken om iets aan het zicht te onttrekken. De beelden die door een aantal camera's aan de achterkant van de auto worden gefilmd, worden geprojecteerd op de stoelen.

Door een geavanceerde stof op de stoelen, voorzien van duizenden reflecterende deeltjes, lijk je als bestuurder door de achterstoelen heen te kijken. Voorlopig klinkt het erg futuristisch, maar iets dergelijks wordt al toegepast voor camouflagedoeleinden. Wanneer we de eerste auto's met transparante stoelen kunnen verwachten, is vooralsnog onbekend. Het project staat nog in de kinderschoenen.