PEKING - De uitvoer van China is in september met 9,9 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft de regering in Peking zaterdag bekendgemaakt. Het cijfer wijst op een opleving van de Chinese handel ondanks een lagere groei van de economie.

De nationale douane liet weten dat het handelsoverschot van 's werelds tweede economie vorige maand is toegenomen tot 27,7 miljard dollar (21,4 miljard euro). Dat is een toename met 1 miljard dollar in vergelijking met augustus.

De import steeg in september 2,4 procent. De stijging van de in- en uitvoer overtrof de verwachting van analisten, met wie Dow Jones heeft gesproken. Zij gingen uit van een groei van 2,0 procent van de import en van 5,0 procent van de export.

De cijfers zijn een lichtpuntje in een tijd waarin de wereld de negatieve effecten ondervindt van de schuldencrisis in de eurozone en een lagere economische groei in andere landen. De Chinese autoriteiten hebben voor dit jaar een economische groei van 7,5 procent voorspeld. Dat was vorig jaar 9,3 procent.