TOKIO - De eurolanden boeken sterke vooruitgang in hun strijd tegen de schuldencrisis. Dat stelde Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) zaterdag tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Rehn wees op de vooruitgang die wordt geboekt in Ierland, Portugal en bij de hervorming van de Spaanse bankensector.

Daarnaast is de spanning op de financiële markten afgenomen door de instelling van het permanente noodfonds ESM, het besluit om een Europese toezichthouder voor grote banken in te stellen en de aankondiging van het nieuwe steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB), constateerde de Fin. Door dalende loonkosten in het zuiden nemen volgens hem ook de grote onevenwichtigheden in de eurozone steeds verder af.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner onderkende de vooruitgang die in Europa is geboekt. Steun via het ESM en de ECB kunnen probleemlanden meer ruimte geven voor de hervorming van hun economie, stelde hij. Daarnaast wees Geithner op de eerste stappen die worden gezet richting een bankenunie en meer financiële integratie. ''Dat zijn noodzakelijke toevoegingen aan de monetaire unie'', aldus de minister.

Geithner

Geithner riep zijn Europese collega's tijdens de IMF-topconferentie vorig jaar nog op meer te doen om de crisis te bestrijden. Volgens hem is de Europese aanpak momenteel dan ook veelbelovender dan voorheen. ''Maar het belangrijkste is hoe de maatregelen in praktijk worden gebracht.''

In de aanloop naar de vergaderingen benadrukte het IMF juist dat Europese politici er nog niet in zijn geslaagd de crisis doortastend te bestrijden. Om het vertrouwen in de euro te herwinnen zijn volgens het fonds harde afspraken nodig over vergaande politieke en economische integratie.