AMSTERDAM - De Zwitserse Nationale Spoorwegen (SBB) en technologieconcern Apple hebben een akkoord bereikt over het gebruik van de iconische stationklok op iPhones en iPads.

Dat bericht de Zwitserse organisatie vrijdag, na het sluiten van een licentieovereenkomst met het Amerikaanse bedrijf. Wat het gebruik van de klok in de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem van Apple kost, wordt niet prijsgegeven.

De beroemde Zwitserse stationsklok stamt uit 1944. "Het is een designicoon, dat  goed past in het digitale tijdperk", aldus SBB. Kenmerkend bij de gestroomlijnde vormgeving is het gebruik van een rode secondenwijzer.

"Tot op heden vormt dit, als symbool voor innovatie en betrouwbaarheid, een belangrijk onderdeel van de identiteit van SBB en Zwitserland", zegt de spoorwegmaatschappij over de befaamde klok.

SBB werd in september verrast door het gebruik van de klok in iOS 6, de nieuwste versie van het platform voor Apples mobiele producten. De Zwitsers hadden daar nooit toestemming voor gegeven.