WARSCHAU - De Poolse premier Donald Tusk wil miljarden gaan investeren in energieprojecten en infrastructuur om de afzwakkende economie te ondersteunen en de werkgelegenheid overeind te houden.

Dat maakte Tusk vrijdag bekend. In totaal is met de geplande investeringen ruim 40 miljard euro gemoeid. Zo wil Tusk miljarden steken in de bouw van nieuwe kolencentrales, een lng-terminal en pijpleidingen.

Ook worden de komende jaren miljarden gepompt in het verbeteren van het wegennet en de modernisering van de spoorwegen in Polen. Verder wil Tusk maatregelen nemen om het lage geboortecijfer op te krikken, door nieuwe kinderopvangplekken en kleuterscholen te bouwen. Ook wordt het zwangerschapsverlof voor vrouwen verlengd.

De Poolse economie zal dit jaar naar verwachting met 2,5 procent groeien, tegen 4,3 procent vorig jaar. Volgend jaar zal de economie waarschijnlijk verder afzwakken. De werkloosheid staat nu op 12,5 procent. Polen telt ruim 38 miljoen inwoners.

Populariteit

Met de stimuleringsmaatregelen hoopt Tusk ook zijn populariteit te vergroten, schrijft ANP. Door de afzwakkende economie zijn mensen kritischer geworden op de premier en staat zijn partij in de peilingen achter bij de grootste oppositiepartij.

Tusk gaat het investeringsprogramma naar verwachting vrijdag voorleggen aan het Poolse parlement. Hij hoopt dat het parlement met ruime meerderheid met zijn plannen zal instemmen. Zijn centrumrechtse coalitie heeft een meerderheid van slechts vier zetels in het parlement.