AMSTERDAM - Kleine bedrijven krijgen vanaf volgend jaar beter toegang tot aanbestedingen, ook van semioverheidsbedrijven als NS, Tennet en Havenbedrijf Rotterdam.

Dat heeft de Tweede Kamer donderdagavond besloten.

Over de aanbestedingswet wordt al lang gedebatteerd. Donderdag speelde de kwestie of bedrijven waarvan de overheid 100 procent van de aandelen heeft ook moeten aanbesteden volgens enkele nieuwe regels, net als overheden zelf.

Die nieuwe regels draaien om het concept ‘proportioneel aanbesteden’ en komen er op neer dat aanbestedende diensten kleinere bedrijven minder makkelijk kunnen uitsluiten van een aanbesteding, alleen omdat ze minder omzet draaien of nog niet veel ervaring hebben.

Er was onduidelijkheid over aanbestedingsverplichtingen van bedrijven als NS, maar die heeft de Kamer nu weggenomen. Ook zij zullen zich eraan moeten houden en kleinere bedrijven een kans moeten geven.

De nieuwe regels voor semioverheidsbedrijven zullen niet in de wet worden verankerd, maar er los van komen te staan. Dat komt doordat een wetswijziging teveel vertraging zou opleveren.

Op verzoek van Kamerleden Carola Schouten (Christunie) en Erik Ziengs (VVD) deed minister Verhagen van Economische Zaken de toezegging dat hij deze semioverheidsbedrijven zal opdragen zich wel netjes aan hun opdracht te houden. Mochten zij dat niet doen dan zorgt hij er voor dat de wet “ook voor hen verplicht gesteld wordt”.

Volgens Verhagen was het een belangrijke dag voor het mkb. “Iedereen van het mkb is van mening dat zij een eerlijke toegang moet krijgen tot overheidsaanbestedingen, omdat daarmee echt groot geld gemoeid is. Via allerlei geintjes en trucjes is vaak juist het mkb de klos. Ik heb daarom vanaf dag één gezegd mij hiervoor in te zetten”, aldus Verhagen.

Voor de nieuwe wet in werking kan treden moet die nog langs de Eerste Kamer en de Raad van State.