AMSTERDAM – Kim Dotcom, oprichter van het offline gehaalde Megaupload.com, heeft aangekondigd dat een opvolger van de site bijna af is. Amerikaanse autoriteiten kunnen de website dit keer niet offline halen, volgens Dotcom.

Dat meldt Dotcom aan persbureau AP.

Volgens de oprichter van Megaupload is de nieuwe ‘Mega’-website voor 90 procent compleet. Dotcom wil nog niet ingaan op details over de website, maar de servers zijn al gereedgemaakt voor de lancering.

Ook de muziekdienst ‘Megabox’, die Dotcom eerder had aangekondigd, is bijna af. Megabox wordt een muziekdienst waarbij gebruikers hun MP3-bestanden kunnen uploaden naar de server van Megaupload. Vervolgens zijn de nummers te streamen op diverse apparaten. 90 procent van de opbrengsten, onder andere door advertenties, gaan naar de artiesten.

Rechtszaak

Megaupload werd vorig jaar offline gehaald op last van de FBI. De personen achter de website zouden veel geld verdienen met het beschikbaar maken van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dotcom stelt alleen opslagruimte beschikbaar te maken.

De zaak is inmiddels uitgesteld tot maart 2013 na juridische problemen. Zo kunnen de verdachten die zich in Nieuw-Zeeland bevinden niet gedagvaard worden door de Verenigde Staten. Daarnaast zouden tijdens de huiszoekingen vele fouten zijn gemaakt.