AMSTERDAM - De aanpassing van de hypotheekrenteaftrek die 1 januari volgend jaar moet ingaan, is onuitvoerbaar.

Dat stelt de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) op zijn website. De nieuwe regeling is te complex door het onderscheid dat worden gemaakt tussen nieuwe en oude hypotheekschulden.

De orde licht de bezwaren tegen de nieuwe regels toe in een brief die vorige week werd gestuurd aan de vaste Kamercommissie voor financiën.

De orde vindt het bezwaarlijk dat de wetgever huizenbezitters in de nieuwe wetgeving wil dwingen hun nieuwe schulden binnen dertig jaar af te lossen. "Met de regeling voor verplichte aflossing grijpt de fiscale wetgeving in de contractuele verhoudingen tussen de geldverstrekker en de eigenwoningbezitter in", merkt de NOB op.

Gedragscode

Volgens de belastingadviseurs kan een dergelijke maatregel beter worden afgedwongen via de gedragscode Hypothecaire Financiering. Daarin zouden banken zich kunnen verplichten alleen nog maar annuïtaire hypotheken te verstrekken.

Ten slotte verwacht de NOB dat de nieuwe regels de woningmarkt alleen nog maar verder in het slot gooien, doordat starters minder kunnen lenen en met veel hogere maandlasten worden geconfronteerd. "Aflossing van hypotheekleningen is tot enig doel van deze nieuwe wetgeving verheven, waaraan de werking van de woningmarkt en het weer vlot trekken hiervan ondergeschikt is gemaakt", concludeert de orde.