AMSTERDAM - Het vertrek van een grote onderneming uit Nederland kan de economie miljarden kosten.

Daarvoor waarschuwt accountants- en adviesbureau KPMG in een vrijdag gepubliceerd rapport. Het bedrijf spreekt van ''een realistisch scenario'', omdat de concurrentiepositie van Nederland onder druk staat.

Volgens de berekeningen van KPMG kost het 0,8 tot 2,1 miljard euro als een van de tien grootste bedrijven besluit zijn hoofdkantoor uit Nederland weg te halen.

Als de activiteiten volledig naar het buitenland worden verplaatst, komt daar nog 2,7 miljard euro bij. In totaal kan het nadelige effect oplopen tot 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De onderzoekers keken niet alleen naar de directe banen en bedrijfsopbrengsten die verloren zouden gaan, maar ook naar omzetderving bij toeleveranciers en dienstverleners, waaronder KPMG zelf.

Zij schatten dat de 100 grootste ondernemingen een economische waarde van 80 miljard euro vertegenwoordigen en voor 1 miljoen banen zorgen.

Reactie Verhagen

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken heeft "geen aanwijzingen'' dat bedrijven weg willen uit Nederland. "Integendeel. Onlangs zagen we een discussie bij DSM over een nieuw onderzoekscentrum. Naar China, naar Amerika of naar Nederland? Toen heb ik daar uitvoerig over gesproken en die investering is vervolgens in Nederland gedaan. Dat gaat om 700 banen extra'', zei hij vrijdag na de ministerraad.

Verhagen noemde ook de komst van een researchafdeling van Danone en het hoofdkantoor van de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra naar Nederland. "Het is altijd goed om te blijven werken aan het vestigingsklimaat voor grote bedrijven. Het is belangrijk dat hier hoofdkantoren zijn.''