AMSTERDAM – Ondanks de slechte situatie op de Europese markt zijn de vijftig grootste bouwbedrijven van Europa in 2011 met gemiddeld 7,5 procent gegroeid, zo blijkt donderdag uit een rapport van Deloitte.

Die groei hebben ze te danken aan het verbreden van hun diensten. Om het afnemend aantal bouwopdrachten te kunnen opvangen, hebben de ondernemingen andere sectoren en andere delen in de keten aangeboord. Te denken valt aan publiek-private samenwerking, nieuwe markten en onderhoudscontracten.

Deze manier van werken vereist echter ook financiering die verder gaat dan de eigen kasstroom. Door de moeilijke financieringsmarkten in Europa komen echter alleen de grootste bouwers hiervoor in aanmerking.

Schuld

Dit is dan ook meteen de keerzijde van het verbreden van diensten: de nettoschuld stijgt. Traditionele bouwbedrijven kennen een veel lagere schuldenpositie dan bouwbedrijven die in bijvoorbeeld projectontwikkeling zijn gestapt. “Dit stelt veel zwaardere eisen aan het financieel beleid van deze partijen”, aldus Deloitte.

Onder de 50 grootste bouwers van Europa bevinden zich drie Nederlandse partijen: BAM, Heijmans en Ballast Nedam. Spaanse, Britse en Franse ondernemingen voeren de boventoon.