'Spitsmijden in trein bij winterweer'

DEN HAAG - Het CDA wil dat treinreizigers een bonus krijgen als ze op winterse dagen thuisblijven.

Volgens CDA-Kamerlid Sander de Rouwe is dat dé manier om te voorkomen dat reizigers bij strenge vorst of veel sneeuwval te maken krijgen met bomvolle stations en treinstellen.

Volgens De Rouwe is het beter om de reiziger een bonus te geven bij winterweer, dan de top van de NS. ''Leer van wat we op de weg doen'', stelt hij. Volgens hem is een winterbonus ''een positieve manier om reizigers een alternatief te geven'' en ontlast het tegelijkertijd ''de kwetsbare spoorsituatie''.

De CDA'er denkt dat veel reizigers met een bonus te verleiden zijn om bijvoorbeeld een dagje thuis te werken of om vrij te nemen. Proeven met spitsmijden op de weg hebben al geleid tot miljoenen minder autokilometers in de drukke uren.

Proef

Het is overigens niet voor het eerst dat spitsmijden in de trein wordt geopperd. In de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, en Limburg, en de regio's Arnhem-Nijmegen en Amsterdam loopt op het moment een proef om de drukte in de spits door middel van financiële prikkels te verminderen. Die proef duurt 4 maanden en kan reizigers tot wel 35 euro per week opleveren.

De Tweede Kamer zou donderdag met minister Melanie Schultz van Haegen praten over het voorkomen van grootschalige chaos op het spoor op winterse dagen. Dat overleg werd echter uitgesteld tot na het herfstreces, omdat de Kamer eerst nog wat vertrouwelijke documenten van NS en Prorail in wilde zien.

In februari liep het treinverkeer vast door het winterse weer: veel treinen vielen uit en reizigers strandden massaal. De NS en spoorbeheerder Prorail hopen komende winter problemen te voorkomen door bij een slechte weersvoorspelling te besluiten minder treinen te laten rijden.

NUwerk

Tip de redactie