Spaanse rente omhoog

MADRID - De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties is donderdag opgelopen tot 5,93 procent. De stijging volgde op de verlaging van de kredietwaardigheid van het land door kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) met twee stappen.

Daarmee stond de Spaanse rente net iets boven het hoogste punt van woensdag. Vorige week vrijdag lag de rente voor het laatst hoger, op 5,98 procent.

De Italiaanse rente op 10-jaarsleningen ging donderdag ook omhoog, tot 5,17 procent. Ook de Italiaanse rente bereikte vorige week nog een paar keer een hogere koers.

Erger wordt het niet

De Spaanse regering zei donderdag dat met recent gepresenteerde maatregelen het land niet in een nog diepere recessie zal belanden. Daarmee reageert Madrid op de afwaardering van kredietbeoordelaar Standard en Poor's een dag eerder. De kredietstatus van Spanje werd verlaagd van BBB+ naar BBB-, nog maar één niveau boven 'junk level'.

De Spaanse minister voor Europese Zaken, Íñigo Méndez De Vigo, zei donderdag: "We zullen zien of deze voorspellingen werkelijkheid worden.''

Tip de redactie