'Whatsappen kost telecombedrijven 18 miljard'

LONDEN - Gratis berichtendiensten voor de smartphone, zoals Whatsapp, kosten telecombedrijven wereldwijd dit jaar 23 miljard dollar (18 miljard euro) aan gemiste sms-inkomsten.

Dat schrijft onderzoeksbureau Ovum in een donderdag gepubliceerd rapport.

Het onderzoeksbureau voorspelt dat het verlies in 2016 oploopt tot 54 miljard dollar per jaar. "Telecombedrijven moeten de invloed van sociale apps op consumentengedrag begrijpen en moeten diensten aanbieden die daarin passen'', aldus analist Neha Dharia van Ovum.

Volgens Ovum is het geen kortetermijntrend dat steeds meer bedrijven socialeberichtendiensten gaan aanbieden, maar "een verschuiving in communicatiepatronen''.

In juni maakte Ovum bekend dat sms in 2009 zorgde voor 57 procent van de 'niet-spraak' inkomsten. Dit jaar zou dit percentage dalen tot 47 procent.

Het eerste sms-bericht werd verstuurd in 1992. Telecombedrijven gebruikten sms-diensten in eerste instantie om ongebruikte capaciteit op te vullen, maar al snel zagen steeds meer mensen de berichtendienst als een gemakkelijk en vooral goedkoop alternatief voor spraakdiensten.

NUwerk

Tip de redactie