Directeuren Laurentius onterecht geschorst

BREDA - Woningcorporatie Laurentius in Breda heeft onvoldoende reden gegeven voor de schorsing van twee directeuren.

  Laurentius moet de twee directeuren daarom binnen 5 dagen weer op hun werk toelaten. De rechter in Breda heeft dat woensdag bepaald in een kort geding dat de twee directeuren tegen hun schorsing hadden aangespannen.

Interim-directeur Karin Rosielle vond schorsing van de twee directeuren nodig vanwege een strafrechtelijk en een forensisch onderzoek bij de woningcorporatie. Haar toelichting bevat echter geen concrete verwijten tegen de twee directeuren, die nodig zijn om ze niet toe te laten op hun werk. ''Het schorsingsbesluit wordt niet gedragen door een daadkrachtige motivering’’, aldus de uitspraak.

Opgelicht

Bij Laurentius vindt onderzoek plaats omdat het vermoeden bestaat dat directeur Walter V. de corporatie heeft opgelicht. Hij zou persoonlijk hebben verdiend aan vastgoedtransacties voor de woningcorporatie. Laurentius is mogelijk voor miljoenen benadeeld door de fraude. V. is in mei gearresteerd en zat enkele weken in de cel. Zijn twee mededirecteuren worden tot dusver niet verdacht.

Uit de toelichting die Rosielle geeft op het schorsingsbesluit, wordt vooral duidelijk dat ze geen vertrouwen heeft in het herstelplan dat onder verantwoordelijkheid van de twee directeuren is opgesteld voor het noodlijdende Laurentius.

Scenario

Acties uit het plan zijn nog niet gerealiseerd en zijn niet binnen beoogde termijnen te realiseren, schrijft ze bijvoorbeeld. ''Het plan lijkt een onrealistisch scenario te schetsen waarmee (het herstel) van Laurentius niet is gediend.’’

Laurentius staat onder verscherpt toezicht en stevent dit jaar af op een miljoenenverlies.

De woningcorporatie is niet blij met de uitspraak en ook een aantal medewerkers zal het geen prettige uitspraak vinden, zei een woordvoerder woensdag in een eerste reactie. Laurentius beraadt zich de komende dagen op vervolgstappen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie