Bleker blijft bij geen post meer op maandag

DEN HAAG - De post zal in de toekomst niet meer op maandag worden bezorgd. Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken houdt vast aan dit voornemen, heeft hij de Tweede Kamer woensdag laten weten.

Vorig jaar kondigde de bewindsman aan dat het aantal bezorgdagen teruggeschroefd wordt van zes naar vijf.

De maandag valt af, omdat bezorging op die dag niet rendabel is voor PostNL. Veel post wordt tegenwoordig digitaal verstuurd. Vooral op maandagen is het volume te klein geworden.

Het voortzetten van de postbezorging op deze dag zou alleen kunnen als de prijs van de postzegel sterk zou stijgen.

Knoop doorhakken

Bleker had de Kamer beloofd met het doorhakken van de definitieve knoop te wachten tot de resultaten van twee onderzoeken bekend zouden zijn. Die zijn er nu.

Er blijkt onder meer uit dat het schrappen van de maandagbezorging slechts zeer beperkte gevolgen heeft voor de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden van het zittende personeel.

Afschaffen

Bleker is van plan dit najaar een wetsvoorstel naar de Kamer te sturen over het afschaffen van de postbezorging op maandag. Wanneer het precies ingaat, is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat bijzondere poststukken, zoals rouwkaarten, wel op maandag bezorgd zullen blijven worden.

PostNL reageerde bij monde van een woordvoerder verheugd op het voornemen van de staatssecretaris. ,,De post die op maandag bezorgd wordt, is post die consumenten naar elkaar sturen en geen bedrijfspost. We kijken hoe we de postbezorging betaalbaar kunnen houden.''

Lees meer over:
Tip de redactie