Kwart afgestudeerden werkt onder niveau

AMSTERDAM - Bijna een kwart van recent afgestudeerden accepteert een baan onder het eigen opleidingsniveau. Dat blijkt uit onderzoek van Studentalent onder 536 starters.

"Veel werkgevers zijn bang dat een starter niet lang in dienst blijft. Dan leveren hun investeringen niets op, zeggen ze", aldus directeur van Studentalent Angelique Steen.

Maar volgens het onderzoek willen jongeren blijven als er perspectief is op doorgroeien of als er regelmatig een nieuwe uitdaging langs komt. Salarisverhoging wordt echter het meest genoemd als reden om te blijven.

Veel afgestudeerden vinden een baan via hun eigen netwerk (22 procent), via een uitzend- of detacheringsbureau (18 procent) of via hun stage (14 procent). In tachtig procent van de gevallen gaat het om een tijdelijk contract.

LinkedIn

LinkedIn wordt met 37 procent het meest gebruikt om met behulp van social media een baan te vinden. Twitter en Facebook worden slechts door 7 procent ingezet bij de zoektocht naar een baan.

Werksfeer en baanzekerheid zijn de belangrijkste redenen om een functie te accepteren, maar ook balans tussen werk en privé en opledingsmogelijkheden worden veel genoemd.

De onderzoekers zien ondanks de verslechterde arbeidsmarkt geen bewijs dat jongeren meer gaan ondernemen. De meeste jongeren willen het liefst een vaste betrekking bij een bedrijf.

Tip de redactie