Fraude met subsidie beveiliging Amsterdam

AMSTERDAM - Enkele tientallen Amsterdamse ondernemers hebben dit jaar een verdachte subsidie-aanvraag gedaan om gratis aan beveiligingssystemen te komen.

De gemeente Amsterdam heeft er aangifte van gedaan en wil het misgelopen geld terug. Dat heeft een woordvoerder woensdag gezegd.

Het gaat om vermoedelijke fraude met de subsidieregeling Veilig Ondernemen. Met die regeling kunnen ondernemers geld krijgen om hun bedrijf beter te beveiligen.

Aan te schaffen preventie-apparatuur wordt voor 50 procent vergoed uit die subsidiepot. Maar door het dubbele aanschafbedrag te factureren, krijgen ze de hele boel dus gratis. Bij al deze verdachte aanvragen was bovendien steeds één leverancier van camerasystemen, uit Rotterdam, betrokken.

Waarschuwing 

In 15 nu verdachte gevallen is de subsidie ook uitgekeerd. Het gaat volgens een woordvoerder van de gemeente in totaal om zo'n 25.000 euro. De gemeente waarschuwt nu ondernemers voor installatiebedrijven die aanbieden de apparatuur 'gratis' te installeren.

''We nemen dit hoog op: het gaat om misbruik van het geld dat Amsterdammers beschikbaar hebben gesteld voor de veiligheid van ondernemers in de stad'', aldus de woordvoerder.

NUwerk

Tip de redactie