'Funda misbruikt machtspositie'

NOOTDORP - Funda stelt het belang van de consument niet voorop, doordat de site makelaars ongelijk bevoordeelt, dat stelt VBO Makelaar. De organisatie heeft daarom Funda N.V. gedagvaard en hoopt op een gelijke en transparante toegang tot de huizensite Funda.nl.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van VBO Makelaar, is er sprake van een ongelijk speelveld tussen NVM-makelaars en niet-NVM-makelaars. Daardoor wordt het belang van de consument niet vooropgesteld.

Het is voor niet-NVM-makelaars moeilijker om woningen aan te prijzen op Funda. Dit komt omdat Funda.nl primair het belang dient van NVM-makelaars. Dit zijn makelaars die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De vereniging is grootaandeelhouder van Funda.nl.

Volgens VBO Makelaar krijgt de consument door de voorkeursbehandeling van NVM-Makelaars geen transparant en volledig beeld van alle woningen. Bij een zoekopdracht wordt niet de ideale match, maar eerst alle NVM-huizen voorgeschoteld. Een situatie die niet in het belang is van de consument.

Machtspositie

Volgens het onderzoek is het aannemelijk dat Funda.nl misbruik maakt van de economische machtspositie.

Funda heeft een marktaandeel van bijna 60 procent, in een markt met een beperkt aantal kleine overige spelers. Funda fungeert daarom als dominante schakel in het koppelen van verkopers aan kopers van woningen.

Volgens Prof. dr. Barbara Baarsma, directeur SEO Economisch Onderzoek, staat het belang van consumenten niet voorop: “Funda.nl functioneert niet optimaal als marktplaats. Het belang van de leden van de NVM staat voorop, niet dat van kopers en verkopers. Het verbaast mij dat Funda niet meer inzet op de optimale werking van de marktplaats, maar zich laat gebruiken voor het NVM-belang. Het aanbod dat het best voldoet aan de zoekcriteria zou op non-discriminatoire wijze moeten worden vermeld. Dat zou ook haar andere aandeelhouder Wegener baten.”

Dagvaarding

Gesteund door het onderzoek, heeft VBO Makelaar Funda gedagvaard. De dagvaarding is gebaseerd op misbruik van een economische machtspositie.

Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar, vergelijkt de zaak met Google. Het internetbedrijf werd door de Europese Commissie ervan weerhouden om bij de zoekresultaten eigen diensten hoger te plaatsen.

Volgens van der Ploeg heeft Funda, na eerdere aanbevelingen van het NMa, nog geen indicatie gegeven dat de het bedrijf een gelijk speelveld voor makelaars wil creëren.

NUwerk

Tip de redactie