Weekers voelt niets voor zzp-plan

AMSTERDAM - Staatssecretaris van Justitie Frans Weekers (CDA) is niet enthousiast over het plan dat ZZP Nederland heeft aangedragen voor een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). "Ik sta open voor alternatieven voor de VAR, maar dit is niet het juiste", zei hij dinsdag in het vragenuurtje.

ZZP Nederland maakte maandag bekend zijn 23 duizend leden een vrijwaringsverklaring te gaan aanbieden. Dit is een juridisch document waarmee een zzp'ers de opdrachtgever vrijwaart van betaling van loonbelasting en sociale premies. Een VAR doet dit ook, maar blijkt fraudegevoelig.

Weekers liet de Tweede Kamer vorige maand weten het fraudegevoelige VAR-systeem te willen vervangen door een webmodule. Volgens ZZP-Nederland is een webmodule niet de oplossing. Een vrijwaringsverklaring zou dat wel zijn, meent de organisatie.

Volgens Weekers kan iedereen zich door zo'n vrijwaringsverklaring zelfstandig ondernemer noemen. Deze 'schijnzelfstandigen' hollen de staatskas en het sociale zekerheidsstelsel uit, meent de staatssecretaris. Hij wil dat de Tweede Kamer zich eerst buigt over zijn plan.

FNV Zelfstandigen, dat ruim vijftienduizend zzp'ers vertegenwoordigt vindt de actie van ZZP Nederland 'onverstandig'. De vakbond vindt dat een belangenbehartiger altijd moet optreden in het belang van haar leden, en niet in het belang van de opdrachtgevers. "Wij ontraden onze leden om een dergelijke verklaring te gebruiken; als zelfstandig ondernemer heb je hier namelijk helemaal niets aan", liet de organisatie dinsdag weten.

Tip de redactie