Olie lonkt in door crisis geplaagd Ierland

CORK - Ierland kan over enkele jaren miljarden aan olie verdienen. Het door de huidige crisis zwaar getroffen land heeft, na lang zoeken, voor de zuidkust oliebronnen gevonden die te exploiteren zijn.

De onderneming Providence Resources Plc (Public limited company) onder leiding van Tony O'Reilly jr. verwacht volgens meldingen van de BBC woensdag dat het aanboren van de dure delfstof over 2 jaar kan beginnen.

Providence voorziet dat er 280 miljoen vaten olie kunnen worden gewonnen uit een veld dat Barryroe is genoemd en dat slechts 50 kilometer uit de kust van het graafschap Cork ligt. De onderneming heeft de rechten van de Ierse regering verworden om er olie te winnen.

Grote oliemaatschappijen moeten het werk gaan doen. Deskundigen van de gigant ExxonMobil zijn al voor Providence bezig in een ander veld dat Drumquin heet.

Critici vinden dat de Ierse regering de rechten 'weggeeft' met een voorgenomen aandeel in de winst van 25 tot 40 procent, afhankelijk van de gewonnen hoeveelheid olie. Maar Ierland beschikt volgens minister van Energie, Pat Rabbitte, niet over de middelen de olie te exploiteren en de hoeveelheid is waarschijnlijk toch relatief klein.

NUwerk

Tip de redactie