Vraag borgstellingskrediet mkb daalt fors

AMSTERDAM – De benutting van de Borgstelling voor MKB-kredieten (BMKB) is in het eerste halfjaar van 2012 met 40 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De overheid stond gedurende de eerste zes maanden van dit jaar in totaal garant voor 286 miljoen euro, zo blijkt uit een halfjaarlijkse rapportage van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Vorig jaar was dit nog 478 miljoen euro.

In termen van het aantal verstrekte borgstellingskredieten is de daling minder groot: 1458 dit jaar tegenover 2234 een jaar eerder. Het totale budget voor de regeling bedraagt voor dit jaar en volgend jaar 1 miljard euro.

Over heel 2011 kwam de benutting van de Borgstelling voor MKB-kredieten nog op het hoogste niveau ooit uit, met een totaal van 909 miljoen euro.

Ondersteuning

De regeling moet kredietverlening aan het MKB ondersteunen. Ondernemingen kunnen het borgstellingskrediet aanvragen als zij een lening willen afsluiten, maar te weinig zekerheid kunnen bieden aan de bank in de vorm van een onderpand.

Doordat de overheid garant staat voor een deel van de lening, zijn banken eerder bereid die te verstrekken. De regeling geldt voor bedrijven met maximaal 250 werknemers met een jaaromzet tot 50 miljoen euro of een balanstotaal tot 43 miljoen euro.

De lagere benutting is te wijten aan een lagere activiteit in de mkb-financieringsmarkt. De effecten voor het kleinbedrijf, waaruit veel van de gebruikers van het krediet afkomstig zijn, zijn hierbij het grootst.Ondernemers stellen investeringen uit.

Onder druk

“De economische crisis zet de kredietverlening aan bedrijven onder druk. Dit is in 2012 ook te merken aan de benutting van de financieringsinstrumenten”, zo merkt het ministerie op.

De regeling is nu ook opengesteld voor andere financiers dan banken, zoals oud-ondernemers en vermogende beleggers. Crowdfunding valt er vooralsnog niet onder, omdat de regels daarvoor te ingrijpend zouden moeten worden aangepast.

De verwachting is dat de eerste niet-bancaire financiers aan het einde van dit jaar zullen toetreden tot de regeling.

Lees meer over:
Tip de redactie