'Te weinig samenwerking topsectoren'

AMSTERDAM - Nederlandse topsectoren als de land- en tuinbouw en de hightech-industrie kijken nog te weinig over de schutting van de eigen sector.

Door meer samen te werken, kunnen ze hun concurrentiepositie verbeteren en tegelijkertijd de wereldvoedselproblematiek aanpakken. Dat schrijft ABN Amro in een woensdag gepubliceerd rapport (pdf) genaamd 'Made in Holland in het kwadraat'. 

Uit het rapport blijkt dat binnen de negen topsectoren die de Nederlandse overheid heeft aangewezen, kennis en deskundigheid worden uitgewisseld. Tussen deze sectoren gebeurt dat echter nog weinig. Het rapport concentreert zich op de mogelijkheden van kruisbestuiving tussen de land- en tuinbouwsector en hightech-bedrijven.

Zo hebben agrobedrijven wereldwijd behoefte aan innovatieve oplossingen om de voedselproductiviteit verder te verhogen en de verspilling in voedselketens terug te brengen. Ook doen de meeste agrotechnische bedrijven nog veel 'binnenshuis'.

Goedkoper

''Er zijn nog veel bedrijven die hun eigen metaalbewerking doen en daar kostbare apparatuur voor in huis hebben, terwijl de hightech-industrie om de hoek zit en dat veel beter en goedkoper kan'', zegt Wilbert Hilkens, sectorbankier Agri van ABN Amro.

Andersom kan de land- en tuinbouw voorzien in de behoefte van hightech-bedrijven aan nieuwe groepen klanten en stabielere afzetmarkten, stellen de onderzoekers. Zo zijn toeleveranciers van chipmachinefabrikant ASML nu wel erg afhankelijk van de sterke schommelingen in de chipindustrie.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie