Dispuut over komst vrouw in top ECB

FRANKFURT - President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft Europese parlementariërs dinsdag opgeroepen eindelijk de weg vrij te maken voor de benoeming van de Luxemburgse centrale bankier Yves Mersch in het dagelijks bestuur van de ECB.

Het Europees Parlement weigerde eerder de kandidatuur van Mersch goed te keuren omdat alle 23 leden in de top van de Europese centrale bank mannen zijn. De Europarlementariërs vinden dat het nu de beurt is aan een vrouw. Maar Draghi drong er bij de commissie Economie van het Europarlement op aan toch groen licht te geven voor Mersch's benoeming.

De ECB-baas ontkende dat de centrale bank vrouwen discrimineert en herinnerde eraan dat lidstaten van de eurozone alle mogelijke kandidaten naar voren kunnen schuiven. Wel beaamde Draghi dat verbetering mogelijk is bij het benoemingenbeleid.

''Als we kijken naar de afgelopen 10 jaar zijn alle financiële crises behandeld en beheerd door mannen. Dus ik denk dat het hoog tijd is om te veranderen'', voegde hij eraan toe.

Verhitte reactie

Zijn commentaar veroorzaakte een verhitte reactie van een aantal Europarlementariërs in een stekelig debat. Partijleiders in het Europees Parlement zouden zelfs juridische stappen overwegen indien de EU-leiders Mersch's kandidatuur goedkeuren op de komende top van 18 en 19 oktober.

De laatste vrouw in de top van de ECB was de Oostenrijkse Gertrude Tumpel-Gugerell tussen 1998 en 2011.

Lees meer over:
ECB

NUwerk

Tip de redactie