'Nederlandse ruimtevaart doet weer mee'

DEN HAAG - Het grotendeels terugdraaien van de voorgenomen bezuiniging van 30 miljoen euro op de ruimtevaart is een zegen voor de ruimtevaartbranche.

Dat zegt FME, de branchevereniging voor de technologische industrie, dinsdag in reactie op een brief van demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen.

Van 2012 tot 2015 trekt het kabinet 68 miljoen euro uit voor ruimtevaart en komt zo tegemoet aan verzoeken uit onder meer de Tweede Kamer.

FME noemt het besluit 'fantastisch' nieuws. “De ruimtevaartindustrie is belangrijk voor Nederland", zegt voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink. "We verdienen er geld aan - elke euro die Nederland in ESA investeert, levert ons land 5 euro op - en deze industrie biedt volop werkgelegenheid."

Volwaardig partner

"Met dit besluit op zak kan onze minister van EL&I tijdens de ministeriële ESA-conferentie volgende maand als volwaardig ESA-partner zaken doen met de andere ruimtevaartlanden. Dit helpt de Nederlandse technologische industrie de verdienkracht van ons land te vergroten.”

Volgens de FME kan Verhagen nu bij de ESA-conferentie volgende maand "als volwaardig ESA-partner" zaken doen met de andere ruimtevaartlanden. "Dit helpt de Nederlandse technologische industrie de verdienkracht van ons land te vergroten.”

Verhagen liet weten dat de 68 miljoen euro bijeengebracht wordt door drie ministeries: Economische Zaken (38 miljoen), Infrastructuur en Milieu (15 miljoen) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (15 miljoen).

Eenmalig

De minister benadrukt dat het om eenmalige bijdrage gaat. ''Het is aan een volgend kabinet om te besluiten hoe om te gaan met het budget voor ruimtevaart voor na 2015'', aldus de demissionair bewindsman.

Tijdens conferentie ESA-conferentie volgende maand worden de ruimtevaartprogramma's voor de jaren tot en met 2015 verdeeld onder de deelnemende landen. ESA is de werkgever van astronaut André Kuipers die kort voor de zomer terugkeerde van zijn tweede ruimtereis.

Een meerderheid van de Tweede Kamer drong er al voor de zomer op aan om deze geplande bezuiniging niet door te laten gaan. Astronaut Kuipers wendde zich afgelopen week met hetzelfde verzoek tot Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA), die onderhandelen over een nieuw te vormen kabinet.

Lees meer over:
Tip de redactie