Equinix opent derde datacenter in Amsterdam

AMSTERDAM - Equinix, wereldwijd aanbieder van interconnectie en datacenters, heeft dinsdag zijn derde datacenter in Amsterdam geopend. Het bedrijf dankt zijn groei vooral aan de groei van cloud-computing, gaming, video en mobiel(-dataverkeer).

De Amerikaanse aanbieder van datacenters en internetnetwerken liet in iets meer dan een jaar tijd een geheel nieuw datacenter bouwen in Amsterdam Science Park. De kosten voor het nieuwe pand waren bijna 100 miljoen dollar (ongeveer 77 miljoen euro).

Equinix, dat zijn koers op de beurs dit jaar zag verdubbelen van 100 naar 200 dollar, noemt het Science Park een van de meest netwerkrijke locaties in Europa. Door het koppelen van servers kunnen bedrijven gebruik maken van elkaars netwerk en hiermee de gebruikerservaring van hun klanten verbeteren.

Vanaf Amsterdam is het datacenter in staat om 80 procent van Europa binnen 50 milliseconden te bereiken. Het datacenter kent in totaal vier verdiepingen. Op twee verdiepingen is ruimte voor in totaal 6400 vierkante meter aan racks, de zogeheten serverkasten.

Duurzaam

Van de bijna 100 datacenters die Equinix in beheer heeft is het AM3 Science Park Amsterdam, zoals de naam luidt van het nieuwe datacenter, een van de meest duurzame datacenters van het bedrijf. Voor het koelingssysteem maakt Equinix onder andere gebruik van een 168 meter onder de grond gelegen warmte- en koude-opslag. In de wintermaanden wordt daar koud water opgeslagen, wat als koeling gebruikt kan worden in de zomer.

Ook wordt de warme restwarmte opgeslagen. Hiermee kunnen de naburige (Universiteits) gebouwen worden voorzien van overtollige warmte.

Streng beveiligd

Het pand is verder zeer streng beveiligd en het mocht er van de gemeente Amsterdam van buitenaf niet uit zien als een datacenter. Dit vanwege de academische sfeer op het Science Park. Het datacenter is omringd door een gracht, houdt de kantoor-afdeling en datacenter-afdeling gescheiden en houdt de koeltorens onzichtbaar voor buitenstaanders.

Het pand is vrijwel alleen te betreden op uitnodiging en daarnaast wordt gebruikt gemaakt van én pasjes én een vingerafdruksysteem bij de ingang van het daadwerkelijke datacenter.

Groei digitale economie

Michiel Eielts, algemeen directeur van Equinix Benelux en het Amerikaanse directielid (voorzitter van de raad van commissarissen) Peter van Camp laten tegenover NUzakelijk weten dat de digitale economie enorm groeiende is. "In de jaren 80 waren er de IP-adressen, in de jaren 90 kwam het World Wide Web op gang en tegenwoordig is er de groei van sociale media en video-content", vertelde Eielts.

Equinix bedient vooral de markt voor online gaming, mobile gaming en video-content. Onder andere Facebook en Zynga zijn bekende klanten bij Equinix. Eielts benadrukt wel dat de kleinere, onbekende klanten ook enorm belangrijk voor het bedrijf zijn.

"Daarnaast hebben wij, dankzij de groeiende digitale economie, geen last van de recessie. Zo is de markt in Azië ook enorm groeiende. Aziatische bedrijven komen naar Nederland, terwijl Nederland zelf ook actief is in Azië. Het is een enorm grote consumentenmarkt", aldus Eielts en Van Camp.

Tip de redactie