Elf landen willen financiële transactietaks

LUXEMBURG - Elf Europese lidstaten willen een speciale heffing op financiële transacties gaan invoeren. Het voorstel van Duitsland en Frankrijk voor deze zogenoemde FTT wordt gesteund door negen andere landen, zoals Spanje en Italië.

Dat bleek dinsdag tijdens overleg tussen de ministers van Financiën van de Europese Unie in Luxemburg.

Er was een minimum van negen lidstaten nodig om de speciale taks in te voeren. Dit gaat volgens het principe van versterkte samenwerkingen tussen de EU-lidstaten onderling. Ook België, Oostenrijk, Portugal en Griekenland steunen het Duits-Franse voorstel. Evenals Estland, Slowakije en Slovenië.

Het is nu aan de Europese Commissie om de juridische teksten op te stellen en de plannen verder uit te werken. Europees Commissaris Algirdas Semeta hoopt dit voor de volgende vergadering van ministers in november gedaan te hebben.

Opbrengst

De taks is er niet per direct. Er moeten nog veel knopen worden doorgehakt onder meer over waar de opbrengst van de heffing naar toe gaat: naar de lidstaten zelf of naar de Europese begroting.

Formeel moeten Italië, Spanje, Slowakije en Estland hun steun nog via een officieel schrijven onderstrepen. Deze landen hebben aangegeven dit de komende dagen te doen. De andere landen hebben dit al wel gedaan.

De heffing, of Tobin-taks naar de Amerikaanse econoom die de maatregel bedacht, is een belasting op grote, financiële transacties in het (internationaal) financieel verkeer. De ‘gewone’ transacties van particulieren gaan hier niet onder vallen.

Beide partijen

De heffing gaat bovendien gelden voor beide partijen die betrokken zijn bij de handeling. Dat betekent dat als Nederlandse financiële instellingen transacties doen met branchegenoten in een van de deelnemende landen er een heffing wordt berekend op de transactie.

Lange tijd is er geprobeerd een FTT voor de hele Europese Unie op te tuigen, of een die alleen in de eurozone zou gelden. Maar dat stuitte op te veel weerstand van onder meer Groot-Brittannië, Zweden en Nederland. Deze landen vrezen dat grote financiële instellingen Europa de rug toe keren bij de invoering van deze belastingmaatregel.

Lees meer over:
Tip de redactie