Startups internationaal de ring in

AMSTERDAM – Het Rotterdamse investeringsevenement Get in the Ring, dat eerder door het leven ging als ‘Meet the dragons’, gaat wereldwijd. Het evenement kan nu rekenen op deelname van zestien landen, bij de vorige editie waren dat er nog vijf.

Tijdens Get in the Ring gaat een aantal startende ondernemers de strijd met elkaar aan, met als uiteindelijk doel het binnenhalen van een investering tot 1 miljoen euro.

“De naam van het evenement is veranderd omdat we het concept dynamischer wilden maken met het oog op het wereldwijd maken van het concept”, vertelt Hendrik Halbe, directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship, dat medeorganisator is. “Startups in Nederland moeten meer internationale ambitie hebben; Get in the Ring biedt die mogelijkheid. “

Als kool

Het investeringsevenement, dat plaatsvindt tijdens de Global Entrepreneurship Week, groeit als kool. In 2009 begon het in de regio Rotterdam, het jaar daarna besloeg het heel Nederland om vervolgens via een Europese versie zich nu op de hele wereld te richten. “Investeerders uit alle windstreken komen hiervoor naar Rotterdam”, aldus Halbe.

Naast Nederland doen dit jaar Polen, Duitsland, Zuid-Afrika, Denemarken, IJsland, Macedonië, Griekenland, Oostenrijk, Monaco, België, Kaapverdië, Italië, Turkije, Israël en Wit-Rusland mee. In totaal dingen ongeveer 150 startups om de prijs.

Via ingestuurde pitches, voorrondes en een halve finale worden er uiteindelijk tien geselecteerd voor de finale die op 14 november plaatsvindt. Hier laten ze voor ruim 700 man publiek, bestaande uit investeerders, ondernemers, captains of industry en studenten, zien waarom in hun geïnvesteerd dient te worden.

“Ze worden beoordeeld op zaken als schaalbaarheid, innovativiteit, hoe de ondernemer en het team zelf in elkaar steekt. Kortom: de potentie om een snelgroeiend bedrijf te worden,” verklaart Halbe.

Coaching

De winnaar kan niet alleen een geldbedrag binnenhalen, maar krijgt ook toegang tot het netwerk en coaching van de diverse betrokken internationale investeerders.

Tijdens eerdere edities deden onder meer de startups Tinypay.me, YouCook, Zebralegal en Cityhub mee.

“Get in the Ring heeft ons een enorme boost gegeven: door de publiciteit kregen we honderden nieuwe gebruikers. Daarnaast zijn we in contact gekomen met interessante investeerders en distributiepartners”, aldus Zebralegal, dat het in 2011 tot de finale schopte.

De jury bestaat uit internationale topinvesteerders zoals de Amerikaanse Frank Peters, Melih Ödemis uit Turkije, de Duitse Michael Friebe en Vincent Kouwenhoven uit Nederland. Spreker tijdens de finale is Jonathan Ortmans, de president van de Global Entrepreneurship Week.

“Wat we willen bereiken is dat middels Get in the Ring de meest veelbelovende startups wereldwijd in contact worden gebracht met internationale topinvesteerders”, besluit Halbe. “En het mooiste zou zijn als alle deelnemende landen uiteindelijk eigen Get in the Ring voorrondes gaan organiseren, zoals nu al het geval is met Griekenland en Duitsland.”

Lees meer over:
Tip de redactie