'Europese banktoezichthouder pas in 2014'

FRANKFURT - De deadline voor de oprichting van een Europese banktoezichthouder wordt waarschijnlijk met 1 jaar doorgeschoven naar 1 januari 2014.

Dat zei het hoofd van de Duitse toezichthouder op de financiële markten (Bafin), Elke König, dinsdag.

Leiders van de EU-landen spraken in juni af een toezichthouder op te tuigen die de 6000 banken in Europa in de gaten moet gaan houden. Die moet nog voor het eind van dit jaar aan de slag gaan, maar volgens König is dat onrealistisch. ''Ik kan me voorstellen dat we zover zijn in januari 2014'', zei ze.

Kwaliteit boven snelheid

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei ook al dat de deadline van 1 januari 2013 ambitieus is. Hij geeft de voorkeur aan kwaliteit boven snelheid.

''We moeten over 10 jaar kunnen zeggen: dat hebben we goed geregeld. En niet zoals bij de geboorte van de euro, want dan zie je wat ervan komt.'' De Jager overlegt dinsdag met zijn Europese collega's over onder meer de toezichthouder op de bankensector.

Pan-Europees toezicht op deze sector wordt gezien als de eerste stap naar een uiteindelijke bankunie. Duitsland heeft veelvuldig kritiek geuit op het idee dat één instantie toezicht gaat houden op 6000 banken.

Ook is Duitsland tegen belangrijke elementen van de bankunie. Vooral het plan voor een gezamenlijke garantieregeling voor bankdeposito's valt slecht in Berlijn.

Lees meer over:
Tip de redactie