Vergelijksites nog niet transparant

AMSTERDAM - Het blijft voor consumenten onduidelijk hoe websites die financiële producten vergelijken aan hun informatie komen, of ze betaald worden en of ze onafhankelijk zijn. 

Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten naar 33 van dergelijke websites.

Volgens de financiële waakhond kunnen consumenten door het ontbreken van de juist informatie vaak niet beoordelen hoeveel waarde ze kunnen hechten aan de uitkomsten van een vergelijking.

Het onderzoek laat zien dat negentien van de 33 sites wel vermelden wat ze doen, maar slechts bij zes is die informatie makkelijk te vinden. Over hoe zij gefinancierd worden vertellen achttien sites. Slechts bij vijf staat dat echter ook op een voor consumenten logische plek.

Tekortkomingen

Bij slechts één website was alle informatie aanwezig en goed vindbaar, constateerde de AFM zonder een naam bekend te maken. De informatieverstrekking is wel verbeterd ten opzichte van een jaar geleden.

De AFM heeft de websites gewezen op de tekortkomingen. Consumenten worden opgeroepen altijd kritisch te blijven bij het maken van een online vergelijking en het liefst meerdere websites te raadplegen.

NUwerk

Tip de redactie