FNV en Zelfstandigen Bouw ruzieën om contributie

AMSTERDAM - De vakbond voor zzp'-ers in de bouw Zelfstandigen Bouw ligt in de clinch met vakcentrale FNV over geld.

De bond, die in juni besloot niet mee te gaan naar de Nieuwe Vakbeweging en zijn FNV-lidmaatschap daarom opzegde, weigert de contributie over 2012 te betalen.

Bovendien wil de bond anderhalf miljoen euro mee uit de kas van de FNV. Dat bevestigt een FNV-woordvoerder na berichtgeving hierover in de Telegraaf van dinsdag.

De FNV heeft in zijn statuten een opzegtermijn van een halfjaar staan. Dat betekent dat Zelfstandigen Bouw pas op zijn vroegst op 1 januari 2013 van zijn lidmaatschap af is. Tot die tijd moet de bond gewoon contributie betalen. Die bedraagt voor Zelfstandigen Bouw anderhalve ton per jaar.

Opheffing

De bond beweert echter dat die opzegtermijn niet meer geldt, omdat in december vorig jaar al was besloten de FNV toch op te heffen. "We hebben in juni inderdaad besloten om de FNV op te heffen, maar heel 2012 bestaat die sowieso nog", reageert een FNV-woordvoerder. "Alle bonden moeten tot die tijd dus gewoon contributie betalen."

Zelfstandigen Bouw schermt bovendien met een claim van anderhalf miljoen euro op kasgeld van de FNV. De bond vindt dat ze daar als vertrekkend FNV-lid recht op heeft.

De bond van bouw-zzp'ers is bereid die claim te laten vallen als ze wordt vrijgesteld van het betalen van contributie over heel 2012. Volgens de FNV is de claim op het kasgeld echter nergens op gebaseerd, en kan er dus ook niets uitgeruild worden.

Later dinsdag geeft de opvolger van de FNV, De Nieuwe Vakbeweging, een persconferentie. Daarin wordt naar verwachting meer duidelijk over de contouren van de nieuwe vakcentrale.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie