Minder huiseigenaren knappen woning op

AMSTERDAM – Voor veel huizenbezitters wordt het steeds moeilijker om een verbouwing mee te financieren in een hypotheek. Daardoor knappen huiseigenaren de woning steeds minder vaak op.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het aantal NHG’s voor woonverbetering is verder afgenomen.

De trend vormt volgens Karel Schiffer, directeur van NHG, een bedreiging voor de kwaliteit en duurzaamheid van eigen woningen. Het gaat dan vooral om woningen in oudere wijken, zoals in Rotterdam-Zuid.

In de eerste drie kwartalen van 2012 werden 17.100 NHG’s voor woningverbetering afgenomen, terwijl dat er 26.200 waren in dezelfde periode vorig jaar.

Bankencode

De afname heeft te maken met de nieuwe bankencode waarin de kosten van woningverbetering niet meer volledig worden meegefinancierd.

Banken kijken niet meer naar het totale kostenplaatje, maar alleen naar de waardevermeerdering die door de verbouwing ontstaat.

De verwachting is dat deze trend zich door zal zetten, omdat de financieringscapaciteit vanaf 1 januari 2013 door onder meer het lente-akkoord nog verder zal worden beperkt.

Schiffer heeft wel een oplossing voor het probleem: “Dit onbedoelde neveneffect van het lente-akkoord kan worden gerepareerd door bij leningen met NHG toe te staan dat woningverbetering volledig kan worden meegefinancierd. Hieraan zijn geen extra kosten en risico’s voor het Rijk verbonden”.

Tip de redactie