Productie industrie iets gekrompen

DEN HAAG - De Nederlandse industrie heeft in augustus per dag 0,6 procent minder geproduceerd dan dezelfde maand vorig jaar.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni en juli kwam de productie eveneens lager uit.

Met een dagkrimp van 4 procent slonk de productie van de basismetaal- en metaalproductenindustrie verhoudingsgewijs het meest. Ook in de voedings- en genotmiddelenindustrie was volgens het CBS sprake van een daling.

In de overige branches groeide de productie of bleven de cijfers gelijk. De transportmiddelenindustrie had met 4 procent de grootste productiegroei.

Aardolie

De industrie behaalde in augustus wel 1,3 procent meer omzet dan een jaar eerder, meldt het CBS. In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie werd zelfs ruim 8 procent meer omzet gerealiseerd.

Dit kwam grotendeels door hogere prijzen. In de basismetaal- en metaalproductenindustrie, waar de productie zo flink gekrompen is, was de omzet met een krimp van 7 procent niettemin duidelijk lager dan vorig jaar.

Ondernemers blijven volgens het CBS daarom over het algemeen somber gestemd. Volgend op de slechte productiecijfers, verslechterde het producentenvertrouwen met een onderzoeksscore van -4,6 in augustus naar -6,7 in september.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

NUwerk

Tip de redactie