Nederland niet voor kwijtschelding Griekenland

AMSTERDAM - Nederland is tegen de kwijtschelding van schulden van landen zoals Griekenland. "Dat is niet aan de orde", aldus minister Jan Kees de Jager maandag in Luxemburg.

Hij erkende wel dat er risico's verbonden zijn aan de leningen die onder meer Nederland aan Griekenland heeft verleend.

De risico's van het niet verstrekken van geld aan Griekenland waren toen "veel en veel groter'' dan het lenen van geld, aldus de minister. Maar er bestaat ook de kans dat er niet terugbetaald kan worden. "Dat heb ik altijd gezegd.''

De Jager onderstreepte dat het Nederlandse kabinet tegen kwijtschelding is. "Schuldsanering kan niet door andere landen gedaan worden." Hij herhaalde dat het aan de Grieken zelf is om de staatsschuld terug te brengen.

De minister is in Luxemburg om de eerste vergadering van de raad van bestuur van het permanente noodfonds ESM bij te wonen en daarna met alle ministers van Financiën van de 17 eurolanden te vergaderen.

Of er schuld kwijtgescholden moet gaan worden, zal afhangen van het eindrapport van het team experts van de geldschieter, de zogeheten trojka. Die zijn nog bezig met hun rapportage en onderhandelen nog met de Grieken over de door te voeren hervormingen en bezuinigingen in ruil voor de steun. De Jager wil wachten op hun oordeel.

Toezicht

Griekenland zal waarschijnlijk nog 2 jaar onder direct toezicht van de zogenoemde trojka van internationale geldschieters moeten staan. zei de leider van de speciale werkgroep Griekenland van de Europese Commissie, Horst Reichenbach, maandag in Brussel.

De trojka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds ziet erop toe dat Griekenland voldoende hervormt en bespaart. Reichenbach verdedigde het lange toezicht.

In ruil voor forse ingrepen kunnen de Grieken rekenen op steun om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. De trojka bekijkt op dit moment of Athene recht heeft op een volgende injectie van ruim 30 miljard euro.

IMF

De Nederlandse IMF-bewindvoerder Menno Snel is niet voor een kwijtschelding van de staatsschulden van Griekenland. Dat laat hij middels een verklaring op maandagavond weten.

''Ik pleit niet voor schuldkwijtschelding of een andere vorm van schuldverlichting voor Griekenland’’, laat Snel in de verklaring optekenen.

In een verhaal in Het Financieele Dagblad van maandag wordt volgens Snel ''onjuist gesuggereerd’’ dat hij heeft gezegd dat de eurolanden rekening moeten houden met het afwaarderen van hun leningen aan het Zuid-Europese land.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie