'Integriteit is de belangrijkste bron van succes' (zakenboek)

AMSTERDAM - Bedrijven kunnen zich voor het bereiken van langetermijnsucces laten inspireren door de Samurai. Het boek 'Samurai Business' van Joris Merks omschrijft 13 Samurai-principes om integriteit en kracht te combineren. Drie vragen aan de auteur.

Waarom dit boek?
Ik heb 20 jaar lang meerdere vormen van vechtsport beoefend. Toen ik aan mijn maatschappelijke carrière begon, had ik echter het gevoel dat ik voor het eerst in aanraking kwam met geweld. Ik schrok van wat mensen elkaar aan kunnen doen als ze hun professionele doelstellingen najagen en vroeg me jarenlang af of succes nou echt bereikt moest worden ten koste van anderen.

Nu ben ik 15 jaar ervaring rijker en heb gezien dat juist nu met de transparantie van het internet en de vergrote macht van de consument, integriteit de belangrijkste bron van langetermijnsucces is voor zowel bedrijven als professionals.

Integriteit moet echter wel weerbaar gemaakt worden voor de bedrijfspolitiek, die je overal tegenkomt. Ik had het fijn gevonden, als meer ervaren mensen mij daar in het begin van mijn carrière mee geholpen zouden hebben. Daarom deel ik mijn kennis, ervaring, successen en valkuilen nu in dit boek.

Wat kunnen bedrijven precies leren van de Samurai?
De Samurai combineert op een elegante manier integriteit en kracht. Het pad van de Samurai is een pad met een focus op continue zelfontwikkeling, niet op geweld of succes. Juist door afstand te nemen van de behoefte aan macht en overwinning, was de Samurai succesvol in gevechten.

Net als de Samurai moeten bedrijven zich wijden aan een reden van bestaan die verder gaat dan het hebben van macht, controle of het verdienen van geld. Als zelfontwikkeling ten dienste van klanten, afnemers en consumenten centraal gesteld wordt, is de kans op succes groter. Succes en geld zijn een uitkomst van het hebben van de juiste focus, geen doel.

En wat kunnen werknemers ervan opsteken?
Ook werknemers zullen hun focus moeten leggen op zelfontwikkeling, waardoor een succesvolle carrière op de lange termijn het gevolg is. Dat is alleen moeilijker dan het lijkt. Bedrijfspolitiek heeft namelijk de aard van een ‘prisoners dilemma’. Je kunt heel goed op korte termijn succesvol zijn door politiek te bedrijven ten koste van inhoud.

Iedere professional kent wel de ellebogenwerkers die je links en rechts lijken te passeren zonder echt een fundamentele bijdrage aan resultaat te leveren. De kunst is je focus op de lange termijn te houden. Alle tijd die je aan politiek besteedt, kun je niet aan zelfontwikkeling besteden.

Toch komt bijna niemand eronderuit zijn inhoudelijke bijdrage en integriteit te verpakken in een laagje tactiek. Integriteit en kracht sluiten elkaar niet uit. Het boek omschrijft 13 Samurai-principes om integriteit en kracht te combineren. Het is bijvoorbeeld belangrijk behulpzaam te zijn en je kennis te delen, maar je moet je niet voor andermans karretje laten spannen. Dus is het belangrijk de juiste mensen om je heen te kiezen.

'Samurai Business' is verschenen bij uitgeverij Meghan-Kiffer Press

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie