LONDEN - De Britse regering zal alleen instemmen met een fusie van defensieconcern BAE Systems met het Duits-Franse EADS als de invloed van de betrokken regeringen binnen de perken blijft.

Dat heeft minister van Defensie Philip Hammond zondag gezegd tegen de publieke omroep BBC.

''Het is niet nodig dat de Franse of Duitse regering helemaal afziet van een belang'', zei Hammond. ''Maar het is wel noodzakelijk dat het belang onder het niveau blijft waarmee een staat controle krijgt over de bedrijfsvoering.'' Frankrijk zou aandringen op een groter belang dan de Britten toe willen staan.

Ook minister van Financiën George Osborne zei dat een fusie aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Zo mag de nationale veiligheid van Groot-Brittannië niet in het geding komen en moet de werkgelegenheid gewaarborgd zijn, aldus de bewindsman tegen het televisiestation Sky News.

Prioriteitsaandeel

EADS en BAE Systems praten over een fusie tot het grootste concern ter wereld op het gebied van lucht- en ruimtevaart en defensie. Dat kan echter alleen doorgaan als de regeringen van de drie betrokken landen akkoord gaan. Zij beschikken over een prioriteitsaandeel waarmee zij een fusie kunnen blokkeren.

De afgelopen weken is druk onderhandeld tussen de twee bedrijven en de drie regeringen, maar volgens de laatste berichten zit het overleg muurvast. Voor EADS en BAE Systems dringt de tijd. Zij moeten uiterlijk 10 oktober de markt nader informeren over hun fusieplannen.

EADS-topman Tom Enders ziet de mogelijke samensmelting met BAE Systens als een uitgelezen kans om van de bemoeizucht van Franse en Duitse politici af te komen. Al voor zijn aantreden eerder dit jaar zei hij dat hij toe wilde werken naar een betere eigendomsstructuur, met minder invloed voor overheden.