AMSTERDAM - Vijf Nederlandse technologiebedrijven hebben de handen ineen geslagen om lichtere auto’s te maken.

Dat meldt de krant TC Tubantia zaterdag. De bedoeling is om kunststof – thermoplastische composieten – toe te passen bij de bouw van auto’s.

Nu al worden veel delen van vliegtuigen van deze lichte, sterke en stijve kunststoffen gemaakt, maar de auto-industrie blijft tot nu toe achter. Dat ligt met name aan de prijs; thermoplastische composieten zijn nog erg duur.

Het gaat om de bedrijven TenCate, Viro Engineering, DTC Dutch Thermoplastics Components, Kok & Van Engelen en het NLR Nationaal Luchtvaart Laboratorium. Zij zullen gaan samenwerken onder de noemer European Thermoplastich Automotive Composites consortium (eTAC).

Volgens Frank Spaan, concerndirecteur business development van TenCate hebben deze vijf bedrijven veel kennis van thermoplastische composieten. De bedrijven komen elkaar dan ook regelmatig tegen en werken daarbij zo nu en dan al samen.

“We willen die samenwerking nu een structureel karakter geven. Zo kunnen we ook sneller oplossingen voor de industrie bedenken en uitvoeren”, aldus Spaan zaterdag in een andere krant, het FD.

Door de steeds strengere emissie-eisen vanuit Brussel zoeken autofabrikanten steeds vaker naar onconventionele oplossingen, zoals het vervangen van aluminium of staal door kunststof, zegt Spaan.